Search This Blog

Translate

Friday 17 June 2016

Κοινωφελής Εργασία: πότε ανοίγουν οι αιτήσεις στα hot spots

Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει την πρόσκληση για να πραγματοποιηθεί η πρόσληψη περίπου 2.500 ανέργων στα 19 Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και στα 5 hot spots ανά την επικράτεια.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μόνο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, σε ημερομηνία που θα ορισθεί τις επόμενες ημέρες.

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το προσφυγικό, απευθύνεται συνολικά σε 5.000 ανέργους. Οι 2.500 χιλιάδες θα προσληφθούν άμεσα για 8μηνη απασχόληση, ενώ οι υπόλοιποι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του χρόνου και θα κατανεμηθούν με βάση τις ανάγκες, όπως εκείνες καταγραφούν από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών/Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα εργαστούν σε 19 Κέντρα Φιλοξενίας και 5 hot spots σε συνολικά 8 περιφέρειες της χώρας. Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών , βρεφονηπιοκόμων , ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών  και γενικών καθηκόντων.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα τοποθετηθούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και σε συγκεκριμένες ειδικότητες οι οποίες θα προσδιοριστούν στη δημόσια πρόσκληση , στα σημεία εισροής προσφύγων που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα, δηλαδή στα «Hot Spots»,αλλά και στους αντίστοιχους Δήμους των περιοχών αυτών.

Περιοχές «Hot Spot» ενδεικτικά είναι οι παρακάτω :
i.Περιφέρεια Αττικής
ii.Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
iii.Περιφέρεια Β. Αιγαίου
iv.Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές  431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75),  ενώ όσοι είναι άνω των  25 ετών θα λαμβάνουν  495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Για εργασίες στις οποίες από τη φύση τους απαιτείται νυχτερινή εργασία, οι αποδοχές θα ανέρχονται στα 539,75 ευρώ  (ακαθάριστες αποδοχές 665,95) για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και στα 619 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 763,73) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών, καθώς ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται η καταβολή  νυχτερινής αμοιβής.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα έχουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα αμείβονται επιπλέον για τη νυκτερινή τους εργασία, όπως ορίζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης 2014-2020, και από εθνικούς πόρους.


Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Αντωνοπούλου έδωσε στην δημοσιότητα την κατανομή των θέσεων και των ειδικοτήτων:

Οι θέσεις και οι ειδικότητες