Search This Blog

Translate

Tuesday 28 June 2016

Για δεύτερη φορά στην Αυστρία, με στόχο την Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων


Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ υλοποίησε  την δεύτερη κινητικότητα εκπαίδευσης στην Αυστρία, για τις ανάγκες του σχεδίου με τίτλο «Οικολογική ανάπτυξη και διαχείριση του αγρο-διατροφικού τομέα». Η κινητικότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ μετά την έγκριση και επιχορήγηση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Φορέας υποδοχής στην Αυστρία όπου έγιναν τα θεωρητικά μαθήματα, ήταν ο  Εκπαιδευτικός Οργανισμός DKOMMER INTERKULTURELLE PERSONALENTWICKLUNG ενώ στην επιλογή και προετοιμασία συμμετεχόντων συνέβαλε το ΚΕΚ ΣΕΒΕ ΣΒΕΘ, συνεργαζόμενος φορέας με υποστηρικτικό ρόλο στο σχέδιο.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο έργο ήταν πολύ μεγάλη. Στην εκπαιδευτική κινητικότητα συμμετείχε δεκαμελής (10) ομάδα από Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη, απαρτιζόμενη από προσωπικό υπεύθυνο για ΕΕΚ και εκπαιδευτές με ειδικότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την υγιεινή και ασφάλεια  των τροφίμων π.χ. τεχνολόγοι τροφίμων, εκπαιδευτές από το μητρώο εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ κ.ά. παρεμφερείς ειδικότητες. Την ομάδα συνόδευσε ο κ. Νίκος Γεωργιάδης (Στέλεχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Επιμορφωτικής Κιλκίς).
Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι συμμετέχοντες έλαβαν γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες για τη χρήση νέων μεθόδων και εργαλείων στην εκπαίδευση ενηλίκων και πιο συγκεκριμένα εργαλεία που αφορούν το σχεδιασμό, προετοιμασία, οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων και δραστηριοτήτων κατάρτισης. Επίσης είχαν την ευκαιρία να υιοθετήσουν και εφαρμόσουν καινοτόμες μεθόδους και εργαλεία στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα εργαλεία, οι μέθοδοι και οι διαδικασίες εκπαίδευσης επικεντρώθηκαν στην Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η κατανόηση της ανάγκης για συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα δεδομένα που αφορούν το θέμα κέντρισαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.
            Η εκπαιδευτική κινητικότητα είχε διάρκεια μια εβδομάδα και στο διάστημα αυτό οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν θεωρητικά μαθήματα σχετικά με την Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων καθώς επίσης επισκέφθηκαν συναφείς εκπαιδευτικούς φορείς-μερικοί εκ των οποίων πέρα από εκπαίδευση παρέχουν υπηρεσίες catering και εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα επισκέψεις έγιναν στους εξής φορείς: AGES (Αυστριακός Οργανισμός για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Γεωργίας/ Περιβάλλοντος με σκοπό την υποστήριξη και διαχείριση σχετικών υπηρεσιών), WIFI (ιδιωτικός οργανισμός επαγγελματικής κατάρτισης), DAS MODUL (εκπαιδευτικός οργανισμός) και τέλος το MA59"–"Marktamt (Τμήμα Υπηρεσιών Αγοράς & Ασφάλειας των Τροφίμων το οποίο διαχειρίζεται τις αστικές αγορές και παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς τροφίμων ενώ παράλληλα ενεργεί επιθεωρήσεις στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών).
Τα πρώτα σχόλια των συμμετεχόντων μετά την εκπαιδευτική κινητικότητα ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστα, καθώς οι ίδιοι έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνολική οργάνωση του σχεδίου και την φιλοξενία του φορέα υποδοχής αλλά και ενθουσιασμένοι από τις νέες εκπαιδευτικές μεθόδους που γνώρισαν. Η εκπαιδευτική ομάδα θα συναντηθεί πολύ σύντομα στην έδρα της Επιμορφωτικής με σκοπό να αξιολογήσουν λεπτομερώς την εκπαιδευτική κινητικότητα και να καταγράψουν ιδέες για τη διάδοση και αξιοποίηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Η τελευταία κινητικότητα στο πλαίσιο του σχεδίου θα υλοποιηθεί το φθινόπωρο στην Κύπρο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το sitehttp://epimorfotiki.wix.com/eco-alimentary