Search This Blog

Translate

Monday 31 October 2016

Φορητές συσκευές στην εκπαιδευτική διαδικασία – τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Ελσίνκι!


Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου η τρίτη συνάντηση συντονισμού του προγράμματος MOBILE-TECH στην οποία συμμετείχε ως εταίρος του σχεδίου η Επιμορφωτική Κιλκίς. Το σχέδιο φέρει τον τίτλο «Tεχνολογική Ενδυνάμωση Εκπαιδευτών της ΕΕΚ. Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι για την κατάρτιση εκπαιδευτών ΕΕΚ στο σχεδιασμό και τη χρήση εκπαιδευτικών μεθοδολογιών μέσω κινητών συσκευών (m-learning)» και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 Στρατηγικές Συμπράξεις.

     Το project στοχεύει στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας συμβατής με κινητές συσκευές (κινητά – tabletlaptop), όπου οι εκπαιδευτές θα έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από εργαλεία ανοικτού κώδικα, οδηγούς και υποστήριξη για τη δημιουργία καινοτόμων μαθημάτων για χρήση στις συγκεκριμένες πλατφόρμες. Μέχρι στιγμής έχει συνταχθεί και διατεθεί σε ηλεκτρονική μορφή ο οδηγός για τους εκπαιδευτές που περιλαμβάνει μια σειρά από πόρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αναφορικά με την «φορητή εκπαίδευση» μέσα στην τάξη. Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται και μια σειρά μαθημάτων προς αυτούς, σχετικά με την ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών ενοτήτων από τους ίδιους με τη χρήση video, podcast, κοινωνικών δικτύων κα. Στόχος της ομάδας εργασίας του προγράμματος είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο απλή η διαδικασία δημιουργίας τέτοιου είδους μαθημάτων από τους εκπαιδευτές. Τα αποτελέσματα-εργαλεία που δημιουργήθηκαν άλλα και αυτά που πρόκειται να ολοκληρωθούν στο προσεχές μέλλον μέσω των δραστηριοτήτων του σχεδίου, διατίθενται δωρεάν ενώ θα παρέχεται η ανάλογη υποστήριξη σε όλες τις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
     Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από την Learnmera OY έναν ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στον τομέα της γλωσσικής υποστήριξης παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε μεγάλες επιχειρήσεις άλλα και ιδιώτες της ευρύτερης περιοχής. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος 12 εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στο σχέδιο φορέων από τις χώρες: Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία, Γερμανία και Σκωτία.
Συμμετέχοντες από την Ελλάδα ήταν οι: Νίκος Γεωργιάδης (Στέλεχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Επιμορφωτικής) και Χρυσούλα Ηλιάδου.


Στο ξεκίνημα της συνάντησης έγινε η αξιολόγηση των μέχρι τώρα πεπραγμένων του προγράμματος καθώς και οι δράσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Προτάθηκαν αλλαγές στον σχεδιασμό της πλατφόρμας που σαν στόχο είχαν την βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Μετά την ολοκλήρωση υλοποίησης της πλατφόρμας, το σχέδιο θα είναι έτοιμο να περάσει στην επόμενη φάση, που είναι η πιλοτική χρήση της πλατφόρμας από αρχικά 20 εκπαιδευτές και στη συνέχεια από 30 εκπαιδευόμενους. Στόχος της δοκιμαστικής χρήσης είναι η αξιολόγηση και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από τους εταίρους, έτσι ώστε να βελτιώσουν τους τομείς που επισημάνθηκαν από τους χρήστες κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Η διαδικασία υλοποίησης, δοκιμής και εν τέλει η τελική διάθεση της πλατφόρμας, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να υλοποιηθεί η τελευταία συνάντηση του εταιρικού σχήματος στο Durango της Ισπανίας.