
Η τελευταία κινητικότητα, με θέμα την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων,
υλοποιήθηκε στην Λευκωσία της Κύπρου. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν 10 χειριστές
τροφίμων (προσωπικό εστίασης, υπεύθυνοι διαχείρισης τροφίμων κ.ά.) από το
Κιλκίς και την Θεσσαλονίκη. Την εκπαιδευτική ομάδα συνόδευσε η κ. Αναστασία
Τραϊανού (Στέλεχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Επιμορφωτικής Κιλκίς).


Στο
πλαίσιο της εκπαίδευσης έγιναν επισκέψεις σε μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων. Οι συμμετέχοντες
επισκέφθηκαν την μεγαλύτερη στην Κύπρο εταιρεία παραγωγής παγωτών – Παπαφιλίππου
– μια εταιρία που στα 50 χρόνια λειτουργίας διατηρεί σταθερά την ποιότητα των προϊόντων
της αλλά και πρωτοτυπεί με καινοτόμες δημιουργίες όπως είναι η μεγάλη γκάμα σε
γεύσεις παγωτών, τα παγάκια από χυμό λεμονιού αλλά και τα ειδικά παγωτά για
σκύλους! Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2010 η εταιρεία «Παγωτά Παπαφιλίππου & Πατισερί
Παναγιώτη» έλαβε βραβείο Καινοτομίας για το Μεταποιητικό Τομέα, για τη
δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, παγωτού χωρίς λακτόζη. Οι
εκπαιδευόμενοι με χαρά δοκίμασαν τα περίφημα παγωτά και ο ενθουσιασμός ήταν
μεγάλος όχι μόνο από την εξαίρετη γεύση αλλά και από την εμπειρία της ξενάγησης
στις εγκαταστάσεις παραγωγής των προϊόντων. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη
στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις Lordos Beach στην
Λάρνακα, όπου η ομάδα ενημερώθηκε για την διαχείριση των τροφίμων αλλά και τα
ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τουριστών μενού. Επίσης, επισκέψεις
έγιναν στην εταιρεία εμπορίας φρούτων και λαχανικών ''Amalthia Trading Ltd'' καθώς
και στην εταιρεία εμφιάλωσης νερού και παραγωγής πάγου ΄΄Peric Water Systems Ltd'', η οποία διαθέτει νερό στο κοινό μέσω των
συσκευών με κερματοδέκτες.Παράλληλα, στο διάστημα αυτό έγιναν πολιτιστικές
επισκέψεις στην Λευκωσία και τη Λάρνακα, κάνοντας γνωστά ιστορικά μνημεία και
περιοχές.
Το πρόγραμμα “Eco-Alimentary” ολοκληρώθηκε με θετικές εντυπώσεις και
αποδείχθηκε στην πράξη ότι η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων είναι τομέας
«ευαίσθητος» και χρήζει συνεχώς ενημέρωση των χειριστών – σε κάθε στάδιο –
τροφίμων για την προστασία και ασφάλεια των καταναλωτών. Αξίζει να αναφερθεί πως η Επιμορφωτική Κιλκίς υλοποιώντας τμήματα
εκπαίδευσης «Διαχείρισης Τροφίμων- ΕΦΕΤ» στο Κιλκίς και το
Πολύκαστρο και επιμορφώνοντας προσωπικό επιχειρήσεων εστίασης και λοιπών
επιχειρήσεων που σχετίζονται με τρόφιμα, αναμένεται να γίνει εντός του 2017 και
εξεταστικό κέντρο. Συνεπώς η Επιμορφωτική Κιλκίς θα συνεχίσει να επιδιώκει
την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον αγροδιατροφικό τομέα και σε
συναφή με αυτόν θέματα, θεωρώντας την απόκτηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας – ένα
βήμα μετά – την εκπαίδευση διαχείρισης
τροφίμων σε τοπικό επίπεδο.