Search This Blog

Translate

Thursday, 1 December 2016

Ολοκλήρωση εκπαιδευτικού προγράμματος “Eco-Alimentary” στην Κύπρο

 Με την εκπαιδευτική κινητικότητα στην Κύπρο ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα τεσσάρων (4) ροών όπου συνολικά συμμετείχαν σαράντα (40) εκπαιδευόμενοι και δύο (2) συνοδοί. Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ   σχεδίασε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο με τίτλο Οικολογική ανάπτυξη και διαχείριση του αγρο-διατροφικού τομέα (Eco Alimentary) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

      Η τελευταία κινητικότητα, με θέμα την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, υλοποιήθηκε στην Λευκωσία της Κύπρου. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν 10 χειριστές τροφίμων (προσωπικό εστίασης, υπεύθυνοι διαχείρισης τροφίμων κ.ά.) από το Κιλκίς και την Θεσσαλονίκη. Την εκπαιδευτική ομάδα συνόδευσε η κ. Αναστασία Τραϊανού (Στέλεχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Επιμορφωτικής Κιλκίς).
 Φορέας υποδοχής και οργάνωσης της εκπαίδευσης στην Κύπρο ήταν ο  TUV Cyprus, που είναι θυγατρικός οργανισμός της TUV Hellas και μέλος του Διεθνούς Γερμανικού οργανισμού TUV Nord -ενός οργανισμού που αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο Οργανισμό Επιθεώρησης και Πιστοποίησης παγκοσμίως. Η εκπαίδευση διήρκεσε δύο (2) εβδομάδες με βασικό εκπαιδευτή στο θεωρητικό μέρος τον κ. Σταμάτη Μακάκη, στέλεχος της TUV Cyprus στο Τμήμα Πιστοποίησης.
Την έναρξη της εκπαίδευσης στα γραφεία του φορέα υποδοχής, χαιρέτισε ο κ. Δήμος Δημοσθένους (γενικός Διευθυντής της TUV Cyprus), ο οποίος εξήγησε εν συντομία την υφιστάμενη κατάσταση σε ότι αφορά την πιστοποίηση των τροφίμων αλλά και των προϊόντων γενικότερα. Οι Ελλαδίτες εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να λάβουν σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων όπως για παράδειγμα: καθαρισμός και απολύμανση, υγιεινή του προσωπικού, επιμολύνσεις, σωστοί χειρισμοί, ευθύνες διοίκησης, κίνδυνοι τροφίμων, ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, νομικές υποχρεώσεις, απεντομώσεις κ.ά. Οι γνώσεις, οι εμπειρίες και η άριστη μεταδοτικότητα τόσο του βασικού εκπαιδευτή όσο και των υπολοίπων εισηγητών, συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του σχεδίου καθώς το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για μάθηση αυξανόταν ολοένα και περισσότερο. Οι πρακτικές ασκήσεις μάλιστα και οι συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και εισηγητών προσέφεραν απαντήσεις σε πολλές απορίες περί τροφίμων, λύσεις σε συνήθη εργασιακά προβλήματα αλλά και ευκαιρίες ανάπτυξης σύντομων συζητήσεων που αφορούν την συνεννόηση και εξυπηρέτηση με τους πελάτες και συνεργάτες.

  Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης έγιναν επισκέψεις σε μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την μεγαλύτερη στην Κύπρο εταιρεία παραγωγής παγωτών – Παπαφιλίππου – μια εταιρία που στα 50 χρόνια λειτουργίας διατηρεί σταθερά την ποιότητα των προϊόντων της αλλά και πρωτοτυπεί με καινοτόμες δημιουργίες όπως είναι η μεγάλη γκάμα σε γεύσεις παγωτών, τα παγάκια από χυμό λεμονιού αλλά και τα ειδικά παγωτά για σκύλους! Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2010 η εταιρεία «Παγωτά Παπαφιλίππου & Πατισερί Παναγιώτη» έλαβε βραβείο Καινοτομίας για το Μεταποιητικό Τομέα, για τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, παγωτού χωρίς λακτόζη. Οι εκπαιδευόμενοι με χαρά δοκίμασαν τα περίφημα παγωτά και ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος όχι μόνο από την εξαίρετη γεύση αλλά και από την εμπειρία της ξενάγησης στις εγκαταστάσεις παραγωγής των προϊόντων. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις Lordos Beach στην Λάρνακα, όπου η ομάδα ενημερώθηκε για την διαχείριση των τροφίμων αλλά και τα ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τουριστών μενού. Επίσης, επισκέψεις έγιναν στην εταιρεία εμπορίας φρούτων και λαχανικών ''Amalthia Trading Ltd'' καθώς και στην εταιρεία εμφιάλωσης νερού και παραγωγής πάγου ΄΄Peric Water Systems Ltd'', η οποία διαθέτει νερό στο κοινό μέσω των συσκευών με κερματοδέκτες.Παράλληλα, στο διάστημα αυτό έγιναν πολιτιστικές επισκέψεις στην Λευκωσία και τη Λάρνακα, κάνοντας γνωστά ιστορικά μνημεία και περιοχές.

Το πρόγραμμα Eco-Alimentary  ολοκληρώθηκε με θετικές εντυπώσεις και αποδείχθηκε στην πράξη ότι η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων είναι τομέας «ευαίσθητος» και χρήζει συνεχώς ενημέρωση των χειριστών – σε κάθε στάδιο – τροφίμων για την προστασία και ασφάλεια των καταναλωτών. Αξίζει να αναφερθεί πως η Επιμορφωτική Κιλκίς υλοποιώντας τμήματα εκπαίδευσης «Διαχείρισης Τροφίμων- ΕΦΕΤ» στο Κιλκίς και το Πολύκαστρο και επιμορφώνοντας προσωπικό επιχειρήσεων εστίασης και λοιπών επιχειρήσεων που σχετίζονται με τρόφιμα, αναμένεται να γίνει εντός του 2017 και εξεταστικό κέντρο. Συνεπώς η Επιμορφωτική Κιλκίς θα συνεχίσει να επιδιώκει την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον αγροδιατροφικό τομέα και σε συναφή με αυτόν θέματα, θεωρώντας την απόκτηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας – ένα βήμα μετά –  την εκπαίδευση διαχείρισης τροφίμων σε τοπικό επίπεδο.