Search This Blog

Translate

Monday 5 May 2014

Συμμετοχή της Επιμορφωτικής Κιλκίς σε διακρατική συνάντηση στην Πολωνία



Η Επιμορφωτική Κιλκίς σε συνεργασία με με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς από την Αγγλία, τη Φιλανδία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Κύπρο υλοποιεί ένα project στο πλαίσιο του προγράμματος «GRUNDTVIG - Εκπαιδευτικές Συμπράξεις» με τίτλο «οι Κοινότητες των Πολιτών σαν χώροι Προσφοράς της Μάθησης». Για το σκοπό αυτό συμμετείχε στην 5η διακρατική συνάντηση διάρκεια 2 ημερών που υλοποιήθηκε στην Πολωνία.
Την Επιμορφωτική Κιλκίς εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο κος Νίκος Γεωργιάδης και η κα Ελευθερία Σπανού (εκπαιδευόμενοι οι οποίοι εξ αρχής είχαν αναλάβει τον ρόλο του «πρεσβευτή» στο σχέδιο). Τους εκπροσώπους τωνCAL Association» από την Πολωνία.
εταίρων από τις 8 χώρες φιλοξένησε ο «
Σκοπός της συνάντησης ήταν η συνολική αξιολόγηση του προγράμματος (ποια προϊόντα δημιουργήθηκαν και ποιες μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν  μέχρι σήμερα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Επίσης στη συνάντηση καθορίστηκε η μετέπειτα πορεία του σχεδίου και οι δυνατότητες συνέχισης των δραστηριοτήτων αλλά και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων από άλλους εκπαιδευτικούς και μη φορείς. Μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά και έξυπνα «παιχνίδια» στις άρτιες εγκαταστάσεις του CAL Association, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν στο χαρτί και με διάφορους ευφάνταστους τρόπους τις μέχρι τώρα εμπειρίες που έχουν λάβει μέσω του προγράμματος. Τις διεργασίες της ομάδας κάλυψε με οπτικοακουστικά μέσα το επίσημο κανάλι του οργανισμού. Επισημαίνονται οι αξιόλογες επισκέψεις που υλοποιήθηκαν σε «Συμβούλιο Γειτονιάς», «Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο» και «Εργοστάσιο Σοκολάτας».
«Συμβούλιο της Γειτονιάς» ονομάζεται ένας πρωτοποριακός (και επίσημα αναγνωρισμένος) τρόπος οργάνωσης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και τοπικών (φυσικών και μη) πόρων, προς όφελος της μικρότερης οργανωτικής οντότητας (γειτονιά) μιας πόλης. Στο «Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο» μεταξύ των τμημάτων που λειτουργούν, συστεγάζεται και ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που σαν στόχο έχει την μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση ανθρώπων που ανήκουν σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, άλλες μειονεκτούσες ομάδες και άτομα τρίτης ηλικίας. Το «Εργοστάσιο Σοκολάτας» είναι μια εταιρία που απαρτίζεται από γραφίστες και προγραμματιστές που σαν στόχο έχουν να δημιουργούν από κοινού, εκπαιδευτικό λογισμικό που απευθύνεται στις παραπάνω ομάδες και να το παρέχουν σε αυτές μέσω της μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Όλοι αυτοί οι φορείς και οργανισμοί συνεργάζονται για την ανάπτυξη και βελτίωση εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων για τα θετικά αποτελέσματα που δημιουργήθηκαν μέσω του σχεδίου και τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν. Στη συζήτηση ειπώθηκαν ιδέες για βελτίωση του σχεδίου και αξιολογήθηκε συνολικά η μέχρι τώρα εμπειρία των συμμετεχόντων.
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια ιστορική πόλη όπως είναι η Βαρσοβία, να μάθουν λεπτομέρειες για την πολύ σημαντική ιστορία της, να γνωρίσουν τον πολιτισμό της (που διαμορφώθηκε μέσα από το πέρασμα πολλών κατακτητών), τον τρόπο ζωής των κατοίκων αλλά και την ιδιαίτερη κουζίνα της. Η επόμενη  και τελική εκπαιδευτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα  3-6 Ιουνίου στην Αγγλία.