Search This Blog

Translate

Friday 19 July 2013

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ σε συνεργασία με τον ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ- και με την υποστήριξη του Προέδρου κ.Σάκη Τραχανίδη-  υλοποίησε «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Τεχνικών Ασφαλείας» σε αίθουσα που παραχώρησε το Ενιαίο Λύκειο Γουμένισσας.
 
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 16 επιχειρηματίες-μέλη του συλλόγου, οι οποίοι απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την παροχή στους εργαζομένους τους υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επιχειρηματίες που απασχολούν ήδη άτομα στην επιχείρησή τους ή πρόκειται να απασχολήσουν στο μέλλον.
      Το πρόγραμμα αφορούσε επιχειρήσεις Γ Κατηγορίας (χαμηλής επικινδυνότητας π.χ. φροντιστήρια, εμπορικά καταστήματα, καφετέριες κ.ά.).
Εκπαιδευτές στο πρόγραμμα ήταν οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές Μηχανικοί-Τεχνικοί Ασφαλείας κα Ιωάννα Χουρσεΐδου και κος Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά από τα θέματα που διδάχθηκαν: κίνδυνοι στην εργασία, σημασία της πρόληψης, εργατικό ατύχημα-πρόληψη και αντιμετώπιση, γενικές υποχρεώσεις εργοδοτών, νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων, υποχρεώσεις των εργοδοτών και δικαιώματα των εργαζομένων, σχεδιασμός ενεργειών και εκπαίδευση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. πυρκαγιά, σεισμός, ατύχημα), επικίνδυνες εργασιακές ουσίες, κίνδυνοι από τεχνικό εξοπλισμό. Ειδικότερη έμφαση και παραδείγματα δόθηκαν στην δημιουργία από την πλευρά των συμμετεχόντων (πλέον τεχνικών ασφαλείας) γραπτής εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου. Η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου επιδεικνύεται από τον εργοδότη σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πέρα από την θεωρητική προσέγγιση των θεμάτων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσεων σε video ανάλογες περιπτώσεις προστασίας και πρόληψης των εργαζομένων, να συζητήσουν και διεξάγουν συμπεράσματα που θα αξιοποιήσουν στην δική τους καθημερινή εργασία.
Οι συμμετέχοντες του προγράμματος έλαβαν Πιστοποίηση Τεχνικού Ασφαλείας (με διαρκή ισχύ)  την οποία θα χρησιμοποιούν στην επιχείρησή τους για τις ανάγκες πρόσληψης υπαλλήλων. 
Έπειτα από τη διαπίστωση της ανάγκης και το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από μέρους άλλων επιχειρηματιών, η Επιμορφωτική Κιλκίς σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Γουμένισσας θα υλοποιήσει και δεύτερο τμήμα εκπαίδευσης στην Γουμένισσα (σε περίπτωση που συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων). Όσοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 2341029690, 2341028705 και 2343097340.
Ο Διευθυντής της Επιμορφωτικής Κιλκίς κ.Παναγιώτης Αμοιρίδης ευχαριστεί για τη συνεργασία τον Πρόεδρο του  Εμπορικού Συλλόγου Γουμένισσας, τον Λυκειάρχη κο Κωνσταντίνο Βαλτάκη για την παραχώρηση της αίθουσας αλλά και τους επιχειρηματίες για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους.