Search This Blog

Translate

Sunday 2 December 2012

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ



Η Επιμορφωτική Κιλκίς μον. ΕΠΕ, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα LEONARDO DA VINCI – ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ για εκπαίδευση και ειδίκευση σε τομείς αιχμής στο εξωτερικό, υλοποίησε project για Μηχανικούς με αντικείμενο τους «Ενεργειακούς Έλέγχους σε Κτήρια». Στο project συμμετείχαν 12 Μηχανικοί από το Κιλκίς, την Παιονία και τη Θεσσαλονίκη και υλοποιήθηκε στο Treviso της Ιταλίας σε συνεργασία με την Treviso Tecnologia Εταιρία Ειδικού Σκοπού για την Καινοτομία», του Επιμελητηρίου του Treviso. Η Ιταλία επελέγη γιατί βρίσκεται στις 3 πιο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ σε θέματα Ενεργειακής Διαχείρισης και Βελτίωσης της Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και το Πρόγραμμα «Δια Βίου Μάθηση».
Η διάρκεια του project ήταν 1 εβδομάδα, από τις 18 έως τις 25 Νοεμβρίου 2012. Η επιτυχία του εξασφαλίσθηκε αφενός από την ποιότητα των άρτια καταρτισμένων εισηγητών, προερχόμενων από σημαντικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς και αφετέρου με στοχευμένες επισκέψεις σε επιχειρήσεις και φορείς όπου υλοποιείται στην πράξη ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει σε ότι αφορά θέματα ενεργειακής διαχείρισης και εξοικονόμησης. Οι εισηγητές ήταν στελέχη από Εταιρίες Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service CompaniesESCO) που παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας, τις υπηρεσίες που παρέχουν, τις μορφές συνεργασίας με Δημόσιους Φορείς και ΟΤΑ και τις λύσεις που υιοθετούνται στα θέματα ενεργειακής διαχείρισης και εξοικονόμησης.
Η 1η ενημερωτική συνάντηση έγινε στην “THETIS” μια τεχνική εταιρία που αναπτύσσει προγράμματα και τεχνολογικές εφαρμογές για το περιβάλλον, κατασκευαστικά και ενεργειακά έργα. Η εταιρία που έχει έδρα την Βενετία, είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και διαχείριση του φράγματος ελέγχου της παλίρροιας στη Βενετία, ενώ παράλληλα υλοποιεί την ανακατασκευή του παλιού ναυπηγείου της Βενετίας με έμφαση την υιοθέτηση συστημάτων και τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας (συμπαραγωγή, γεωθερμία, φωτοβολταϊκά, κλπ).
Η 2η επίσκεψη ήταν στο CERT, Κέντρο Πιστοποίησης και Ελέγχου της Treviso Tecnologia, με 3 σύγχρονα εργαστήρια (Χημικό, Μετρολογίας και Προϊόντων) όπου μέσω ελέγχων γίνεται η σήμανση CE σε προϊόντα, περιλαμβανομένης και της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων και προϊόντων της κατασκευαστικής βιομηχανίας (κουφώματα, θερμικά μονωτικά, τοιχοποιία, πατώματα, κλπ).
Τέλος, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την Νομαρχία του Τρεβίζο, όπου θαύμασαν το συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται, αφού πρόκειται για ένα συγκρότημα των αρχών του 20ου αιώνα που αναπαλαιώθηκε χρησιμοποιώντας μοντέρνες κατασκευαστικές τεχνικές και υιοθετώντας συστήματα παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας.
Η Νομαρχία Τρεβίζο αποτελεί μια «Βέλτιστη Πρακτική» μιας Σύμβασης μεταξύ ενός ΟΤΑ και μιας Energy Service CompanyESCO. Η  ESCO έχει αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία και διαχείριση της ενέργειας στο σύνολο των κτιρίων της Νομαρχίας, περιλαμβανομένων και των σχολικών κτηρίων. Εισηγητές τόσο από τη Νομαρχία όσο και από την ESCO παρουσίασαν αναλυτικά το project. Οι διοργανωτές της επίσκεψης είχαν μια ευχάριστη έκπληξη αφού οι εκπρόσωποι της ESCO ήταν Ελληνικής καταγωγής.
Εξίσου σημαντική με την εκπαιδευτική πλευρά του προγράμματος ήταν και το πολιτιστικό κομμάτι. Έγιναν επισκέψεις στη Βενετία, περιήγηση στο Τρεβίζο, γευσιγνωσία σε παραδοσιακό οινοποιείο, γνωριμία με την καθημερινή ζωή της περιοχής.
Κοινό αίτημα όλων των συμμετεχόντων είναι η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια συνεχούς αναβάθμισης των γνώσεων και των ικανοτήτων των μηχανικών σε θέματα που τους αφορούν άμεσα. Το αίτημα αυτό είναι μια πρόκληση για την Επιμορφωτική.
Παράλειψη της Επιμορφωτικής θα ήταν να μην αναφερθεί στα στελέχη της Treviso Tecnologia τα οποία φρόντισαν για την όλη προετοιμασία της εκπαίδευσης αλλά και την φιλοξενία της ομάδας. Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η κα Franca Bandiera, συνοδός και υποστηρικτής σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος ήταν η κα Fabiana Mei, ενώ ο Δ/ντής του κος Roberto Santolamazza είχε τη γενική εποπτεία.

Η ομάδα των Μηχανικών στο Treviso Tecnologia