Search This Blog

Translate

Tuesday 25 September 2012

Έγκριση νέου διακρατικού προγράμματος για την Επιμορφωτική Κιλκίς


Μια ακόμη έγκριση από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για συμμετοχή της ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΚΙΛΚΙΣ στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ – «GRUNDTVIG Εκπαιδευτικές Συμπράξεις», ανακοινώθηκε στα τελευταία αποτελέσματα του 2012. Το εγκεκριμένο πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «οι Κοινότητες των Πολιτών σαν χώροι Προσφοράς της Μάθησης» και αφορά στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Συντονιστής στο πρόγραμμα είναι ο φορέας «Endorsement and Quality Standards Board for Community Development Learning” από την Αγγλία. Συνολικά συμμετέχουν 8 ευρωπαϊκές χώρες-εταίροι. Εταίρος από την Κύπρο είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας ενώ οι υπόλοιποι φορείς –εταίροι είναι από την Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία. Το πρόγραμμα διαρκεί 2 χρόνια και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο 2014.
Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτές που δραστηριοποιούνται μέσα στις κοινότητες πολιτών να μοιραστούν νέες, καινοτόμες και πρακτικές ιδέες και μεθόδους – μέσα σε μια κοινωνία που αλλάζει – για το πώς να οικοδομήσουν επαφές με άτομα από μειονεκτούσες κοινότητες, ή ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και διαφορετικών ηλικιών, να χρησιμοποιούν την μάθηση για την ενεργό συμμετοχή.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα εστιαστεί:
  • Στη μη-τυπική, τυπική και άτυπη μάθηση σχετικά με την ενεργή συμμετοχή του πολίτη,
  • Στην παροχή μέσων εμπλουτισμού των γνώσεων και δεξιοτήτων των ενηλίκων σχετικά με την ανάπτυξη της κοινότητας,
  • Στην προώθηση της Δια Βίου Μάθησης στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινότητες,
  • Στην εκπαίδευση κατά της διάκρισης και σε νέους τρόπους πρόκλησης των προκαταλήψεων και της ξενοφοβίας,
  • Στην παρεμπόδιση της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών καθώς και μεταξύ των γενεών,
  • Στη χρήση νέων τεχνολογιών μάθησης, και
  • Στην ένταξη των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στο περιθώριο.
Η Επιμορφωτική, συμμετέχοντας ενεργά στα ευρωπαϊκά προγράμματα από το 1995 όχι μόνο προσπαθεί συνεχώς για την ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της, αλλά  και να «συμβαδίζει» με τις εκάστοτε ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τους στόχους που θέτει η Ε.Ε. μέσω του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση. Έτσι και με το συγκεκριμένο έργο, όχι μόνο θα δοθεί έμφαση στις νέες μεθόδους της μάθησης γενικότερα - αλλά και στην Δια Βίου Μάθηση σαν εργαλείου κατά των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.